Kan digitala lösningar utveckla affärsrelationerna mellan arkitekter, beställare och byggindustrin?

Med avancerade digitala verktyg på arbetsbordet, är Sveriges byggnadsarkitekter väl förtrogna med digitala arbetsmetoder som effektiviserar byggprocessen! Men i vilken utsträckning utnyttjas digitala lösningar för att tillgodose arkitektens behov av dialog och samverkan med beställare, byggare och byggindustrin? Hur kan den pågående digitaliseringen bidra till fler och tajtare samarbeten inför, under och efter ett byggprojekt?

Utöver möjligen i delar av den inledande kreativa processen, arbetar den svenska arkitektkåren huvudsakligen digitalt. Med redskap och program för modellering och design i 3D, visualisering, digital ritningshantering, projektstyrning, 3D-printning, mm, är arkitekterna därför väl medvetna om vilka fördelar digitaliseringen ger, bl.a. i design- och utvecklingsarbetet. Fördelarna till trots, har arkitekter vi talat med, pekat på behov som man menar har hamnat i skymundan. Brister som kommer ha stor betydelse för att utveckla affärsrelationerna mellan arkitekter, beställare och byggindustrin, och som därför måste åtgärdas! Det handlar om områden där digitala lösningar helt eller delvis kommer förändra spelreglerna för arkitektens…

  • Inspirationsbehov
  • Faktainsamling
  • Energieffektivisering (bl.a. passivhus och plushus)
  • Nyhetsbevakning
  • Design- och visualiseringsarbete
  • Föreskrivning
  • Erfarenhets & Återföreningsträffar
  • Leverantörsvalidering

Kända behov grund för nya förutsättningar

Vi har tidigare och i andra sammanhang samtalat med arkitekter för att få deras synpunkter på hur bl.a. möbelindustrin, kommunala bolag, eventföretag och fastighets- ägare kan utveckla och stärka relationerna med sina respektive marknader. Med insikten från dessa (tidigare) möten som bas, utvecklade vi frågeställningar specifika för arkitekterna och deras samarbete med byggbranschens olika aktörer, främst beställare och leverantörer. Totalt genomfördes 11 intervjuer med arkitekter på lika många av landets byråer – mindre och okända såväl som stora och mer kända. Intervjuernas längd varierade men engagemanget kring frågan om affärsrelationer och digitalisering var genomgående högt. Faktiskt så högt och uttömmande att stora delar av informationen mår bäst av att presenteras anpassad och tillrättalagd för specifika företags förutsättningar. Det hindrar förstås inte att nedanstående sammanfattningar har ett visst läsvärde…

Inspiration, faktainsamling och nyhetsbevakning

Behovet av inspiration, fakta och omvärldskoll är högt prioriterade. Dels i den kreativa processen, dels för projekteringsfasen. Arkitektens nuvarande inspirations- och informationskällor riskerar dock att begränsa särskilt det kreativa, men även det konstruktiva utvecklingsarbetet. En samlad lösning där ex. en algoritm väljer inspirationskällor utifrån ett antal projektstyrda förutsättningar ligger dock inte långt borta (redan idag arbetar Facebook med en nyhetsalgoritm), men under tiden bör andra digitala möjligheter förädlas och samordnas i arkitektvänliga strukturer.

Design- och visualiseringsarbetet

Möjligheterna att producera verklighetstrogna tredimensionella bilder av ex. en fastighet eller ett rum, utnyttjas redan av arkitekterna. Användandet förväntas öka när man med hjälp av AR (augmented reality – förstärkt verklighet) och VR (virtual reality – datasimulerad verklighet) vill komma ännu närmare verkligheten. Men arkitekternas behov överensstämmer inte med byggindustrins vilja. Exempelvis är utbudet av bla AR/VR-vänliga 3D-renderingar av olika element och i olika varianter, förvånansvärt magert. Sett i ljuset av de möjligheter som t.ex. Samsungs VR-telefoner och Googles VR-glasögon i wellpapp erbjuder, kan även tämligen enkla lösningar resultera i intressanta fördelar, varför industrin har en hel del att vinna.

Föreskrivandet

Att bli ”föreskriven” anses av många inom byggindustrin vara nyckeln till framgång, Det förefaller dock vara en sanning med modifikation eftersom det slutliga valet av en produkt, ett varumärke eller en lösning, oftast verkar ske i samråd med beställare och/eller byggentreprenör. Men kanske är det tron på arkitektens förmåga att driva igenom sina idéer och krav, som gör att inte tillräckligt med ”krut” läggs på övriga påverkare och beslutsfattare? Hur som helst är det möjligt att med ganska små (och digitala) medel, involvera och påverka samtliga aktörer i ett projekt och därigenom lägga grunden till en affär.

Leverantörsvalidering

Begreppet avser betydelsen en leverantör kan få för arkitekten och/eller dennes projekt. Valideringsinsatsen är ett svar på det problem som många arkitekter anser är på uppåtgående: – … för mycket spring på byrån, .. – orkar inte läsa alla mail, har jag ingen relation till avsändaren åker det i tunnan, … – värst är alla samtal från företag som vill komma och presentera ointressanta nyheter… Genom att tålmodigt, strukturerat och strikt målgrupps-, intresse- eller projektinriktat, förse utvalda arkitekter och närliggande opinionsbildare med relevant information, ökar arkitektens vilja till samarbete och relationsbyggande. Man ska dock komma ihåg att leverantörsvalideringen är ett långsiktigt arbete som kräver noggrann kartläggning, ett finmaskigt kontaktnät och förståelse för att arbetet är förenat med en del trial-and-error.



Fler svar?

AAKERMOUNTs spaningar sker från ”hög höjd” och är ägnade att ge en generell bild över olika målgruppers behov och förväntningar i en alltmer digitaliserad värld. Det hindrar inte att vi under intervjuernas gång, också diskuterar vissa ämnen och frågor mer djupgående. När det gäller arkitekterna så har de detaljerat förklarat hur de ser på den digitala marknadsföringens olika verktyg, events och studiebesök, videokonferenser och webbmöten, säljarens framtida roll, mm. De har också pekat ut områden som de ser borde kunna utvecklas med hjälp av digitala lösningar. Bland annat har vi resonerat om betydelsen av erfarenhets- och återföreningsmöten som ett led i att minska ändringar i materialval och lösningar under byggtiden. Med andra ord: Mellan raderna i spaningen gömmer sig sannolikt svar på andra frågor du kan ha. Men det är information som lämpar bäst i den form vi ger den om vi får möjlighet att vidareutveckla arkitekternas synpunkter efter dina förutsättningar.

Ett samtal till Anders Åkerberg på 0705 – 769696 alt. ett mail till samma Anders på adress anders@aakermount.com är första steget till att få nya svar på ständiga frågor.