En AI-resa

En AI-resa

 

Inför en travtävling sätter banans sportchef ihop förslag – propositioner – på hästar som  bjuds in att delta. Urvalet baseras på hästarnas placeringar, prispengar, kön och ålder. Trots väl definierade urvalskriterier och sportchefens erfarenhet, visar undersökningar att ytterligare kriterier behöver vägas in för att få flera tränare att anmäla hästar till loppen. Främst gäller det att attrahera kvinnliga och manliga amatörtränare, vilket utöver bättre jämställdhet också kan öka intresset för travsporten och stärka upplevelsen för aktiva och publik.

Med målet att få till stånd jämlika, spännande lopp utvecklade Skånska Travsällskapet, Malmö Universitet och AAKERMOUNT en AI-lösning, baserad på machine-learning. Lösningen analyserar och beräknar en propositions kvalitet utifrån tidigare proppar och lopp, samt listar kvinnliga/manliga amatör- och proffstränare vars hästar uppfyller satta urvalskriterier. 

Projektet delfinansierades efter ansökan från AAKERMOUNT av Vinnova och kommer under 2022 driftsättas.